Leen de Kooter in zijn werkruimte, die gevuld is met postzegelboeken. Foto: Huub Lakerveldupdate 12-12-2022

‘Historie maakt postzegels interessant’

CAPELLE/BOSKOOP • Iedere maand is er een postzegelbeurs in Buurthuis De Wel in Capelle. Verzamelaar Leen de Kooter wil ook anderen enthousiasmeren.

Kasten vol met gerangschikte postzegels staan in het huis van Leen de Kooter, gepassioneerd verzamelaar en lid van Filatelistenvereniging IJssel en Lekstreek. De vereniging verwelkomt nieuwe leden, óók jonge verzamelaars. “De geschiedenis achter iedere postzegel maakt het verzamelen zo interessant.”

Zelf richt Leen de Kooter (79) zich bij zijn verzameling op postzegels uit Nederland, landen die horen bij het voormalige Habsburgse Rijk, het voormalige Joegoslavië en voormalige koloniën van Nederland. In totaal verzamelt hij postzegels uit 23 verschillende gebieden. Zo heeft hij bijvoorbeeld een collectie gewijd aan de Japanse bezetting van Indonesië, boeken vol met Oostenrijkse en Hongaarse zegels, de onafhankelijke stadsstaat Trieste en Nederlandse zegels die teruggaan tot het jaar 1852 – het jaar waarin in Nederland voor het eerst postzegels werden gebruikt. “Er zijn mensen bij de vereniging die postzegels van landen over de hele wereld verzamelen, maar die 23 gebieden zijn meer dan voldoende voor mij.”
“Ik zoek de zegels via onze beurzen en veilingen”, vertelt De Kooter over zijn manier van verzamelen. “Onlangs ben ik nog op een beurs in Reeuwijk geweest. Daar ga ik dan zoeken in de landen die mij interesseren.” Dagelijks gaat Leen de Kooter naar boven om aan zijn postzegelverzameling te werken. Met onder meer de ledenvergaderingen en het sorteren bij elkaar steekt De Kooter heel wat uren in de verzameling. Daarnaast is hij voorzitter van de vereniging en organisator van de Capelse beurzen.

Variatie
Wat het verzamelen volgens hem ook leuk maakt, is dat iedereen een eigen thema kan hebben. “Sommige mensen verzamelen postzegels van treinen, anderen van vlinders of ruimtevaart”, vertelt De Kooter. “Ook zijn er mensen die interesse hebben in postzegels – of briefkaarten – die verstuurd zijn naar gebieden of landen die niet meer bestaan, zoals Tsjecho-Slowakije of Oostenrijk-Hongarije. Daar zit ook een heel verzamelgebied in.”
Filatelistenvereniging IJssel en Lekstreek is altijd op zoek naar nieuwe leden. Veel van de leden hebben de pensioengerechtigde leeftijd, maar dat wil volgens Leen de Kooter niet zeggen dat deze hobby niet interessant kan zijn voor jongere mensen. “Het is moeilijk om jongeren te krijgen”, vertelt hij. “Vroeger hadden we een grote jeugdafdeling, maar nu zitten ze allemaal op die mobieltjes. Maar er zit veel geschiedenis achter de postzegels, en bovendien zitten er ook veel mooie plaatjes bij. Dat is interessant voor jongeren.”

De postzegelbeurs in Buurthuis De Wel (Bongerd 2A) is iedere tweede zaterdag van de maand. Op zaterdag 8 oktober is de volgende beurs, die van 10:00 tot 15:30 uur duurt. Tijdens de beurzen zijn verzamelingen en losse zegels te koop. Er is ook een hoek met zogeheten ‘stuiverboeken’, waaruit geïnteresseerden postzegels voor vijf cent per stuk kunnen uitzoeken.

Bron: Het Kontakt – IJssel en Lekstreek